Zahradní nábytek – pohodlí na čerstvém vzduchu

S vidinou blížících se vyšších teplot a prosluněných dní nastává čas vybavit vaši zahradu či terasu nábytkem a doplňky. Protože kdo by si nechtěl užívat sluníčka a čerstvého vzduchu v pohodlí? Po prožitém období covidových restrikcí a karantén chceme venku trávit co nejvíce času. Venkovní posezení navíc nemusí sloužit jen k odpočinku a lenošení, můžete ho využít také k práci nebo ke studiu a samozřejmě k posezení s rodinou či přáteli.

posezeni_na_terase

Důležitá je volba materiálu

Zahradní nábytek budete používat několik sezón, proto je při jeho výběru nezbytné zamyslet se nad zvoleným materiálem. Nejčastěji používaným je umělý ratan, kov a dřevo. Umělý ratan je bezúdržbový, odolný a díky lehčí váze se s nábytkem snadno manipuluje. Z kovu je nejlepší zvolit hliník, který nerezaví a bývá dostupný v široké škále barev. Nadčasovou klasikou je pak dřevo – často používané je například bambusové, teakové, akátové nebo mangové. Tento přírodní materiál do venkovních prostor skvěle zapadne a vydrží dlouhé roky, je však nutné o něj pečovat. Variantou je také plastový nábytek, který potěší svou nižší pořizovací cenou. Navíc i plastový nábytek už dávno nevypadá nevzhledně, mnoho návrhářů přichází s opravdu půvabnými kousky.

clanek_zahrada_materialy

Židle, stoly, pohovky, lavice…

A čím váš venkovní ráj vybavit? Samozřejmě záleží na velikosti prostoru, který máte k dispozici. Na malé předzahrádce si vystačíte se  stolem či stolkem s pár židlemi, velká zahrada nabídne prostor pro pohovku s křesly i lehátky. Je dobré si prostory nejdříve pečlivě přeměřit a nakreslit orientační plánek. Jednotlivé kousky nábytku můžete kombinovat dle  vašeho vkusu. Skvělou variantu představují sety zahradního nábytku, které jsou designově dokonale sladěné.

zahradni_set

Není to jen o nábytku

Výběrem nábytku to ale nekončí. I zahradní posezení je dobré zútulnit a ozdobit. Konec konců tu budete trávit spoustu času. Proto i u nás najdete širokou nabídku nejrůznějších zahradních doplňků jako jsou květináče a sošky, které dodají prostoru atmosféru a styl. Pro větší pohodlí můžete sáhnout po polštářích a podsedácích, s jejichž pomocí si odpočinek na čerstvém vzduchu ještě více zpříjemníte. A co podlaha? Tu můžete ozvláštnit pomocí venkovních koberců, jsou pro exteriér přímo určeny, a proto je kladen důraz na jejich odolnost.

dekorace_na_zahradu

A co když přijde tma?

Terasu či pergolu nevyužijete jen přes den – teplé letní noci přímo vybízejí k pobytu venku. Není nic lepšího než si vychutnat sklenku vína v oblíbeném zahradním křesle. A abyste nebyli úplně potmě, můžete si vybrat z široké nabídky venkovních LED lamp, světel a světýlek. Výhodou je jejich bezdrátové provedení, díky kterému nemusíte být v dosahu zásuvky. Stačí jen nezapomenout dát je vždy včas nabít nebo sáhnout po světlech se solárním nabíjením, která přes den nastřádají energii ze slunečního záření.

zahrada_osvetlenit

 

zahrada_proklik