Jak správně zařídit dětský pokoj pro školáka?

Čas letí jako voda – člověk se ani nenaděje a z batolete je rázem dítě školou povinné. Čeká letos i vaší ratolest nástup do školních lavic? Pak se vám předělávka dětského pokojíčku v pokoj pro malého školáka rozhodně nevyhne. A že to není věc vůbec jednoduchá, to rázem pochopí každý rodič. S nástupem do školy se zásadně mění potřeby dítěte. Dětský pokoj už nemůže být jen místem pro zábavu a bezstarostné dovádění. Nově se zde bude dítě muset také připravovat do školy. Proto je nezbytné v místnosti vytvořit prostor, kde se dítě bude moci plně soustředit na učení a psaní domácích úkolů. Jak na to hravě, stylově a ke spokojenosti malého školáka? Poradíme vám, na co si dávat při výběru nábytku pozor a na co při zařizování rozhodně nezapomenout.

3

Odpočinek, zábava i povinnosti

Zařizování pokoje pro školáka už není jen o tom, jakou pohádkovou postavičku má zrovna dítě v oblibě. Nábytek, dekorace ani tapety s výraznými dětskými motivy už by neměly mít v pokoji masivní zastoupení. Asi nikdo z nás nechce zařizovat kompletně nový pokoj každé dva roky, že? A jak tomu bezpečně předejít? Při výběru nábytku se vyplatí myslet dopředu. Na paměti ale mějte, že malému školákovi sice přibudou nějaké ty nové povinnosti, ale svět dětských her tak ještě úplně neopouští

Pokojík pro školáčka by se tak měl skládat ze tří hlavních zón – zóny pro učení, odpočinek a zábavu. Jak jsme řekli výše, vyloženě dětské motivy nejsou už nejlepší volbou. Vydejte se cestou větší univerzality! Nový nábytek by měl být schopný s dítětem vydržet minimálně do přechodu na druhý stupeň základní školy. Musí se tedy nejen líbit i za pár let, ale hlavně by měl splňoval všechny potřeby. Pokud jde o barvy, dobrou volbou je nábytek lakovaný v neutrálních barevných odstínech. Bílá, světle a tmavě šedá, případně samozřejmě přírodní odstíny dřeva budou vždy fungovat skvěle. Na které kousky nábytku se ale konkrétně zaměřit?

5

Pracovní stůl a židle jako základ

Jako první jistě většinu správně napadne psací stůl a židle. V jejich společnosti bude dítě trávit postupně více a více času. Je tedy dobré myslet nejen na pohodlí, ale také na zdravé sezení. Při výběru židle dbejte na to, aby byla opravdu určená přímo dětem. Její sedák by měl mít výšku sedu 34 až 35 cm nad podlahou a neměl by být příliš hluboký. Pokud totiž dítě nedosáhne na opěradlo, bude se automaticky hrbit a jeho záda budou trpět. Obecně je samozřejmě lepší volit dětské židle k pracovnímu stolu, které jsou výškově nastavitelné, ale jejich cena je také vyšší. 

Co se týká psacích stolů, můžete zkusit zapátrat nejen v nabídce těch klasických, ale i mezi moderními novinkami. Výškově nastavitelné pracovní stoly se dokonale přizpůsobí každému období růstu dítěte, zároveň je u nich možné nejen sedět, ale také stát. To bude jistě vyhovovat zejména starším dětem. Velmi důležité je také samotné umístění stolu – pokud to prostor dovolí, je nejlepší jej dát pod okno, kde je nejvíce přirozeného denního světla, které je pro zrak nejprospěšnější. V případě, že pod oknem dostatek místa není, pro orientaci a správného umístění stolu berte v potaz, zda je dítě pravák či levák. Při psaní a kreslení by si dítě nemělo dominantní rukou stínit. 

7

Místo na knížky, hračky a oblečení

Žádný dětský pokoj se neobejde bez kvalitních úložných prostorů. Prostornou šatní skříň je vhodné doplnit poličkami a úložnými boxy, do kterých si děti mohou samostatně každý večer sklízet hračky a udržovat tak ve svém království pořádek. Školácký pokoj by nebyl kompletní ani bez knihovny či regálu, které nejsou v prvním pokojíčku úplně samozřejmostí. Kromě plyšáků, puzzlů a nejrůznějších dětských her je potřeba pamatovat také na prostor pro sešity, učebnice a psací potřeby. Právě na to se skvěle hodí zmiňovaná knihovna či regály, případně komoda. 

Postel pro snění i lumpárny

Třetím ze základních kamenů školáckého pokojíku je samozřejmě postel. Výběr postele představuje opravdu důležitý bod v zařizování pokoje – a to nejen toho dětského. Kvalitní odpočinek je věc, která by neměla být zanedbávána v žádném věku. Doporučujeme se při výběru zaměřit na postele rozměrů standardních jednolůžek, tedy na matrace o velikosti 80x200 cm či 90x200 cm. Takové posteli, doplněné navíc o kvalitní matraci, dítě neodroste a prospí se v ní klidně až do studentských let. 

Nemáte doma jen jednoho raubíře, případně plánujete malému školákovi brzy pořídit sourozence? V tom případě se klidně můžete u vybírání dětské postele trochu odvázat. Dětská postel “domeček” udělá radost malému školákovi, který si ještě potřebuje hrát a se sourozenci v tomhle originálním “bunkru” jistě vymyslí nejednu lumpárnu!

4

Tip: Jaké je tajemství správné dětské matrace? Stejné jako u matrace pro dospělé – tvrdost. Ideální matrace do dětské postele je podle odborníků ta se střední tvrdostí, protože je pro dětská záda nejzdravější.

Na nový pokoj si nezapomeňte posvítit

Správné osvětlení pokojíku pro školáka má více částí. Ostré světlo, které je potřeba při čtení nebo učení, zajistí lustr a stolní lampa. Toto světlo by ale večer oči jen zbytečně unavovalo. Proto myslete i na doplňkové osvětlení! To může pomoci zbavit děti strachu ze tmy a nočních bubáků a děsů. Třeba hravá a vtipná zvířátka od značky Mr. Maria s bojem se strašidly dokonale pomohou a navíc dodají pokoji styl. Na noční stolek se pak bude hodit další lampička, kterou využijete při předčítání pohádek před spaním. A až se váš malý školák naučí číst sám, jistě ji také ocení.

Ale není to jen o vašem vkusu!

Při zařizování školáckého pokoje rozhodně nezapomínejte zeptat se potomka na jeho názor. Přeci jen už je ve věku, kdy sám moc dobře ví, co se mu líbí a kde se cítí uvolněně a v bezpečí. Samozřejmě naši malí designéři nemohou převzít veškerá privilegia při výběru nábytku a dekorací, ale mohou si sami zvolit například barvy, které ho v jeho království budou pár let obklopovat. Zvláštní pozornost je dobré věnovat barvě školního koutku – posílit soustředění vám pomůže modrá či zelená barva. Naopak nepříliš vhodná je pak červená a oranžová.  

10

Skvělým řešením je také tapeta, která by ale měla zdobit jen jednu stěnu a stát se tak výrazným bodem místnosti. Dítě si samo může vybrat například tapetu s oblíbeným sportem nebo zvířetem, které mu bude v pokoji dělat společnost. 

Zapojením dítěte do procesu předělávání pokoje nejen zajistíte, že se mu bude nově zařízený prostor opravdu líbit a bude v něm rádo trávit čas, ale posílíte také jeho schopnost kreativně se vyjádřit. Navíc také upevníte jeho sebedůvěru – přeci jen, vybírat důležité části interiéru, to už je velice zodpovědný úkol, díky kterému bude vědět, že na jeho názoru záleží.