Viva Magenta! Barva roku 2023 vnese do interiéru vášeň i chuť objevovat

Ani letos společnost Pantone neudělala výjimku a těsně před koncem roku vyhlásila barvu pro následující sezónu. Jako správní milovníci interiérového designu, natěšení na nové svěží trendy, jsme netrpělivě očekávali, jaký odstín vystřídá sladký odstín Veri Peri, který vládl světu designu v loňském roce. A dočkali jsme se! Rok 2023 se oficiálně ponese v duchu vášnivé energie odstínu Viva Magenta. Jak s touto nápadnou barvou pracovat? A které další barvy budou společně s Viva Magenta kralovat interiérům roku 2023?

blog_viva_magenta

Kreativita, živelná energie, charisma

Odstín na pomezí karmínové červené a fuchsiové růžové, který na první pohled přitáhne pozornost oslnivým charisma, pulzující energičností a také elektrizujícím tajemnem. Takto by se dal ve stručnosti popsat odstín Viva Magenta, který se v oficiálním vzorníku barev Pantone skrývá pod číselným kódem 18-1750. Barvy i jednotlivé barevné odstíny jsou nositelem emocí, symboliky i asociací. Svou barvou roku se Pantone každoročně snaží reagovat na atmosféru ve společnosti a do jisté míry předávat i určité poselství. Barva roku 2023 nás jednoznačně vybízí ke kreativitě, hravosti i optimismu a má jasný potenciál vytáhnout nás z ulity všední každodennosti. Hlavní otázka a výzva je tedy jasná – jste ochotni vystoupit ze svého komfortu a vydat se objevovat?

barvy_roku_2023

Odstínu Viva Magenta propůjčuje výrazný element vášnivosti a živelnosti karmínová červeň. Ta patřila už od počátků výtvarného umění k nejvzácnějším přírodním barvám. Proč? Sytý červený odstín se původně, ještě před nástupem syntetických pigmentů, získával rozemletím malého broučka červce nopálového.     

Velkolepost jako druhé jméno

Odstín Viva Magenta se s velkou pravděpodobností nestane masově populárním ze dne na den. Mnoho lidí si k němu bude hledat cestu postupně a polehoučku, tak jako jsme tomu byli loni svědkem u oslnivé varianty královsky modré. Ta mnohé z nás o svých kvalitách a variabilitě v módě i interiérovém designu musela někdy dlouze přesvědčovat. A teď? Královská modrá je prostě velká designová láska, která z interiérů a designového světa jistě jen tak neodejde.


Zapojení a použití Viva Magenta vyžaduje obdobnou špetku kuráže, sebevědomí a alespoň lehké povědomí o tom, jak s barvami pracovat. Pokud se ale osmělíte a uděláte odstínu Magenta ve svém životě trochu místa, rozhodně vás nezklame. Malá rada, která zaručí velké úspěchy? Když si nejste jistí, držte se jednoduchosti. Ale zároveň se vlastní nejistotou nenechte odradit od
experimentování a zkoušení různých variant a kombinací

Znalci trendů moc dobře ví, že pro velkolepý efekt stačí někdy udělat i jen malou změnu. A platí to i v případě barvy roku 2023. Nejjednodušší cesta, jak ji vpustit do interiéru a zároveň získat maximum, je prostřednictvím menších doplňků a dekorací obecně. Svíčky, vázy, sošky, polštáře, plédy, závěsy nebo obrazy? Rozhodně skvělá volba! Co se barev týče, Viva Magenta doslova zazáří ve společnosti neutrálních barev, například z palety takzvaných nude tónů (béžová, hnědá, pudrová, krémová). Ty jsou aktuálně velmi oblíbené jako příjemný základ interiéru a snadným způsobem, jak docílit v prostoru útulné atmosféry.

magenta_pohovka_lenoska

Odstín Viva Magenta vás zcela očaroval? Není proč váhat a nač čekat – bez ostychu z něj udělejte hlavní hvězdu svého domova. Možností je nekonečno. Nabízí se výmalba dominantní stěny prostoru, tapety, pořízení velkého jednobarevného koberce (a zdaleka to nemusí být pouze klasický obdélník!), který dodá prostoru výrazný akcent, nebo rovnou komfortní pohovka, stylové křesílko, případně taburet. Pokud budete chtít Pantone barvu roku nechat vyniknout opravdu v plné síle, doporučujeme vsadit v případě čalounění na samet. Ten u odstínu podtrhne jeho výjimečnost a propůjčí mu luxusní nádech. 


Další trendy odstíny

Jestli stejně jako my potřebujete nutně vědět o všem, co se ve světě interiérů šustne, nemohlo vám uniknout, že barva roku od Pantone není jediným odstínem, který se ve spojitosti s trendy každoročně skloňuje. Pantone je sice nejvýznamnější, ale zdaleka ne jedinou firmou, která barvu roku vyhlašuje. Výběr Pantone doplňují třeba například také výrobci luxusních interiérových barev. Jaké barvy dělají Viva Magenta společnost v roce 2023?

odstiny_barev_2023

Spanish Moss, Wild Wonder a Vining Ivy – to jsou rovnou tři odstíny zelené, které nás letos budou provázet. Všechny tři mají ambici vnést do interiéru přírodní prvek, klid a harmonii. Vyberou si mezi nimi jak příznivci barvy tajemné hlubiny oceánů, jemné a svěží pastelové zelené i milovníci barvy temných hvozdů.

 

Mezi další zastupitele barev 2023 byl zařazen i světlý fialový odstín Digital Lavender, který je dokonalým ztělesněním něžnosti. V prostoru i na drobných předmětech působí velmi křehce, jemně a harmonicky. V obklopení této barvy není těžké uniknout každodenním starostem a nechat se v myšlenkách unést tam, kde se cítíme nejlépe. 

digital_lavender

Jako o něco rozvernější a hravější lze bezpochyby označit poslední z hlavních barev roku –  Raspberry Blush. Odstín má podobný energický náboj jako Viva Magenta a balancuje na barevném spektru mezi oranžovou a červenou. Okouzlí vás optimistickou energií a neohrožeností. Takhle barva se rozhodně nebojí být vidět a můžete se spolehnout, že její jiskřivé nadšení pro život je skutečně nakažlivé.

raspbery_blus

Co říkáte na barvu roku 2023 – líbí se vám a oslovuje vás její poselství? A jak to máte s barevnou symbolikou? Věříte na ni a snažíte se s ní v interiéru pracovat, nebo jednoduše jdete cestou ladí/neladí?

noviky_tlacitko