Jak správně vybrat matraci?

Víte, že každý prospíme až třetinu života? Pro každého z nás je spánek přirozenou potřebou a nedílnou součástí kvalitního odpočinku, a proto je třeba věnovat dostatek pozornosti pečlivému výběru správné matrace. Jak ale taková správná a opravdu kvalitní matrace vlastně vypadá? A vážně na ní tolik záleží? Liší se nějak výběr matrace pro dítě a dospělého? Je lepší měkká nebo tvrdší matrace? To je pěkná hromada otázek, které vyžadují odpověď! A my vám slibujeme, že v našem článku tomuhle všemu přijdete na kloub. Ponořte se do našeho malého průvodce světa matrací – můžete si být jistí, že díky nám po špatné a nekvalitní matraci už nikdy nesáhnete!

Špatná matrace = bolavá záda

Začneme s tou nejzákladnější otázkou – existuje vůbec něco jako správná matrace a opravdu je tak zásadní na čem spíme? Dvakrát hlasité ANO! Nekvalitní, špatná nebo spíše špatně vybraná matrace přináší mnohé problémy a rizika. Jsou to například nepříjemné bolesti zad a kloubů, nekonečné převalování a hledání té správné polohy, celkové zhoršení kvality spánku a narušení spánkového cyklu. Proto je třeba výběru matrace věnovat náležitou pozornost a co nejvíce při tom naslouchat přirozeným potřebám našeho těla i nás samotných. Zamyslete se, co všechno by měla vaše nová matrace splňovat. Na jakém povrchu se vyspíte nejlépe? Zdravé spaní a pohodlí by mělo být jednoznačně  vaší prioritou. Pojďme se společně mrknout na to, jaké matrace jsou nám na současném trhu k dispozici.

Jak vyprat správnou matraci

Na rozměrech záleží

Prvním parametrem, kterému zřejmě podřídíte výběr matrace, je velikost. Základní šířka lůžka a matrace je většinou 90 cm a délka by správně měla přesahovat délku vašeho těla zhruba o 25 cm. Nikdo přece nechceme, aby nám nohy čouhaly ven a zároveň pokoušely bubáka pod postelí. Taková klasika je lůžko o rozměru 90x200 cm. Pro dvoulůžkové postele, známé také jako letiště, či manželské postele, je možné pořídit matraci vcelku o rozměru 160/180x200 cm, případně širší verzi 200x200 cm, nebo spojením dvou menších matrací o rozměru 90x200 cm. 


Pro individuální potřeby je pak možné pořídit lůžko atypických, delších i širších rozměrů, než jsou třeba ty klasické. Jsou to například oblíbená jeden a půl lůžka (rozměry 120x200 cm a 140x200 cm), která jsou ideální do studentských pokojů, kde už mnozí vyžadují větší prostor pro odpočinek a spánek. Skvělé využití najdou také v pokojích pro hosty, kde nezaberou tolik místa a zároveň poskytnou nocležníkovi dostatečný komfort. A co ti nejmenší, ptáte se? Pokud vám dítko už vyrostlo z dětské postýlky a zaslouží si plnohodnotné lůžko, ale prioritou je stále hlavně prostor na hraní, pak jsou lůžka o rozměrech 60x120 nebo 70x140 cm jasnou volbou. 

Jde(me) do tuhého  

Klíčem ovšem nejsou pouze rozměry. Důležitým faktorem, po kterém byste se měli pídit hned po výběru správného rozměru, je i tvrdost matrace. Právě tvrdost může být pomocným ukazatelem, pro koho je jaká matrace vhodná. Například potřebujete svému rychle rostoucímu dítěti pořídit postel s matrací takovou, kterou nebudete muset měnit co dva roky. Nebo jste již ve zralém věku, kdy ranní vstávání z postele už není úplně to, co bývalo a tak potřebujete trochu „povzbudit“? Existuje takové vodítko pro lepší orientaci dle obecného doporučení, kterého se dá hravě držet a výsledný výběr bude zaručeným úspěchem.

  • Pro zdravý růst a vývoj dětí ideálně zvolte matraci tvrdší.
  • Mladiství a lidé středního věku mají zájem o spánek na tužších matracích. Odborníci doporučují takzvané zónové matrace, tzn., že mají rozdílnou tuhost v různých částech matrace (pevnější v bedrech, měkčí v ramenou). 
  • Starší lidé by měli naopak zvolit měkčí, elastičtější a pružnější variantu matrace. Avšak toto je záležitost velmi individuální a proto stojí za zmínku, že existuje alternativa oboustranná, takže si můžete zvolit stranu takovou, která vám zrovna nejvíce vyhovuje.

4

O ideální tvrdosti matrace, kromě našich osobních preferencí, rozhoduje také naše hmotnost a věk. Existuje takové vodítko pro lepší orientaci a takové obecné doporučení, kterého se dá hravě držet a výsledný výběr bude zaručeným úspěchem.

Tvrdost matrace Doporučená tvrdost dle váhy
H1 měkká matrace  H2 40–55 kg
H2 střední matrace  H2–H3 55-85 kg
H3 tvrdá matrace H3 85-105 kg
H4 extra tvrdá matrace H4 105 kg a více

 

Na boku, na zádech anebo na břiše?

Asi vás to překvapí, ale opravdu i na tom, v jaké poloze spíme, záleží! Spáčům na boku doporučujeme matrace měkčí, které se více přizpůsobí bodovým tlakům. Pokud naopak spíte více na břiše a na zádech, potřebujete matraci tvrdší, která vás podpoří po celé ploše vašeho těla. Mějte však na paměti,  že dané stupně tvrdosti se u různých výrobců matrací mohou také různě lišit, a proto raději pozorně čtěte nebo se vždy zeptejte. 

Nejčastěji používané materiály a typy matrací

Zatím jsme se seznámili s faktory týkajícími se tvrdosti matrace, její obvyklé i neobvyklé rozměry a v neposlední řadě jsme si uvedli, jaká rizika může výběr špatné matrace představovat. Nyní přichází ta chvíle, kdy si říct, co se skrývá pod povrchem. Zajímá vás s jakými typy matrací se můžete setkat? Po jaké sáhnout když máte zdravotní potíže se zády nebo třeba silnou alergii na roztoče? Případně jaký rošt k vybrané matraci zvolit?

5

Pružinové matrace nabízejí spousty výhod. Je to prodyšnost, odolnost proti plísním a dobrá bodová opora. Protože pružinové matrace dobře větrají, nedrží se v nich v případě pravidelné údržby prach ani roztoči a jsou tak vhodnou variantou pro alergiky a osoby, které se v noci hodně potí. Dnešní moderní pružinové matrace mají své pružiny zašity do jednotlivých látkových kapes –  taštiček. Jedná se o tzv. taštičkové matrace. Nejsou vhodné na lamelové a polohovací rošty.

Pěnové matrace patří mezi nejprodávanější a nejoblíbenější typ. Nejčastěji se setkáte s polyuretanovou pěnou (PUR pěna) nebo také jinak nazývanou – línou pěnou. Ta optimálně podepře tělo v každé části jeho zakřivení a podpoří tak přirozenou polohu těla při ležení. Je vhodná pro lamelový i pevný rošt. Dalším používaným pěnovým materiálem je pěna studená (HR pěna), která je perfektně prodyšná a má větší pružnost i elasticitu než matrace z PUR pěny. Proto je tedy vhodná pro uživatele očekávající pružnou, středně tvrdou nebo měkkou matraci. Snad největší komfort vám dopřeje matrace z paměťové pěny, která je velice oblíbená mezi lidmi pokročilejšího věku. A to hlavně z toho důvodu, že se umí perfektně přizpůsobit tvaru těla a je velice příjemná, zabraňuje proleženinám a zlepšuje krevní oběh.


Latexové matrace
jsou skvělým řešením pro osoby, které hledají tu nejlepší alternativu z hlediska hygieny a přírodních materiálů. Má totiž hypoalergenní a ortopedické vlastnosti a bonusem je určitý podíl přírodního materiálu z kaučuku. Jsou pružné a dobře se přizpůsobí tvaru vašeho těla. Latexové matrace jsou nejčastější variantou zdravotních matrací, které jsou vhodné pro alergiky či osoby dlouhodobě upoutány na lůžko. 

Sendvičové matrace se skládají z několika vrstev, které se vzájemně doplňují a tím získávají jedinečné vlastnosti jako třeba provětrávání, prodyšnost, odvod tepla a tuhost. Díky tomu, že je matrace složená z několika vrstev, nabízí jejímu majiteli různé stupně tvrdosti. Sendvičová matrace je ideální pro lidi, kteří si nejsou jisti tím, jaká matrace jaké tuhosti je pro ně nejvíce vhodná.

2_1

A jak by měla být taková matrace vysoká? Takovou zlatou střední cestou je matrace s výškou kolem 30-ti centimetrů. Pro děti to bude samozřejmě optimální někde kolem hranice 10 cm. Naopak pro lidi s pohybovými problémy se doporučují matrace co nejvyšší (45 cm a více), které mají vlastnost člověku pomoci se zvednout. 

Správná matrace = Sbohem, bolavá záda!

Na závěr si v tom všem trochu usteleme. V první řadě musíme podotknout, abyste se řídili hlavně svými vlastními pocity. Přece jen je spánek hlavně o VAŠEM pohodlí. Znát technické parametry je určitě veliká výhoda, ale sami musíte vědět alespoň základ a to, zda-li se vám spí dobře na spíše měkčí nebo spíše tvrdší matraci – a od toho se odrazit! Na paměti také mějte, že kvalitní matrace nemusí být úplně levnou záležitostí, ale v každém případě je to investice především do zdravého spánku a kvalitního odpočinku, na které bychom šetřit rozhodně neměli. 

Už víte, jakou matraci potřebujete? Doufáme, že vám náš popis pomohl se více zorientovat a pro vydatnější, zdravější a kvalitnější spánek již budete vědět, na kterou ukázat! 


jdu_vybirat