Designová ekologie i ekologický design aneb nábytek s ohledem na budoucnost

Témata ekologie a udržitelnosti nerezonují pouze ve světě potravinářského a automobilového průmyslu či letecké dopravy. Svou cestu si našla i do oblasti módy a designu. V dnešní době si stále více zákazníků pokládá otázku odkud pochází daný produkt a z jakých materiálů je vyroben. K těmto na první pohled jednoduchým, ovšem ve svém jádru velmi ošemetným otázkám se musela nejedna firma postavit čelem a zeptat se sebe sama, jakou cestou se momentálně ubírá a hlavně na jaké budoucnosti by se chtěla podílet v následující dekádě. Celá tato situace se nevyhnula ani nábytku. Tak tedy – kam kráčí moderní nábytek a nábytkářské firmy?

Doba plastová

Žijeme v době, kdy svět trápí přemíra plastů, jejichž výroba i likvidace stojí nemalé peníze a zároveň za sebou nechává i výraznou uhlíkovou stopu. Všudypřítomné plasty v mnoha případech bohužel nedokážeme obstojně nahradit jiným, například přírodním, materiálem, protože jsou schopné odolat náročným podmínkám exteriéru i interiéru a často pokračují tam, kde končí možnosti kovu či dřeva. Stejně tak umělá vlákna zlepšují vlastnosti potahových látek a čalounění. Přírodní materiály totiž samy o sobě nejsou dostatečně odolné proti oděru, chybí jim potřebná elasticita a tak dále.

ZUIVER CLANEK

S ohledem na příznivé zítřky se hledají ekologické materiály, které by svými vlastnostmi dohnaly a nahradily plast. Vývoj ovšem nějaký čas potrvá a tak nastává otázka, co s již vyrobenými plasty. Nejekologičtější variantou je jejich opětovné využití – tedy recyklace. S recyklovanými materiály již mnoho designérů začalo experimentovat a tak už dnes může zdobit naši jídelnu například jídelní židle vyrobená z plastů vytažených z moře či recyklovaných PET lahví.

Žhavá novinka od oblíbené holandské značky Zuiver. Židle Thirsty je vyrobena ze 100 PET lahví.

Skandinávie opět o krok napřed

A jak už to tak bývá, opět mezi prvními průkopníky byla designová studia ze Skandinávie. Seveřané a jejich výjimečný cit pro design i ochranu přírody je zkrátka žene dál v tvorbě inovativních řešení s dobrou myšlenkou a v atraktivním provedení. Nezaměřují se ovšem pouze na plasty. Ve středu pozornosti se ocitá také dřevo, které musí být ideálně opatřeno certifikátem FCS. Ten zaručuje, že dřevo pochází z ekologicky šetrného, sociálně prospěšného a ekonomicky životaschopného zdroje. Společnosti, které tento certifikát obdrží, napomáhají chránit ohrožené a devastované lesy.

siko_lounge_banner_clanek

Zelená pro Houe

Dánsko jakožto země zrodu životního stylu Hygge, je hlavním centrem toho, co nazýváme skandinávský styl. Přírodní materiály, příjemné textilie a pohodou protkaný interiér. Dánům záleží na každém detailu, a není divu, že se začali zajímat i o cesty, jak proměnit odpad v designový klenot.

Skvělým příkladem je značka Houe, která byla založena roku 2007. Své produkty tvoří s hrdostí a odkazem na klasický dánský design a vysoký řemeslný standard. Interiérovému nábytku i tomu určenému do exteriéru nechybí nic ze stěžejních kvalit skandinávského stylu. Nadčasový design propracovaný do nejmenších detailů dle představ mladých a nadějných designérů spolu s osvědčenými materiály z kvalitních zdrojů jasně vytyčuje směr, kterým by se měl ubírat svět nábytku v dalších letech.

1

Za svůj ekologický počin a design židle řady FALK od designéra Thomase Pedersena obdrželi GERMAN DESIGN AWARD 2020. Minimalistické tvary, univerzálnost i komfort židle jsou esencí svěžího moderního skandinávského designu. Sedák židle je vyroben z 75% domácího plastového odpadu, 20% skelných vláken a 5% barevných pigmentů. Při výrobě čalounění koženého vzhledu byl použit recyklovaný a již užívaný polyester. Celkově je tedy celý produkt zcela věrný myšlence recyklace a udržitelné, ekologické výroby a jsme velmi hrdí na to, že produkty značky Houe můžete nyní zakoupit i u nás na e-shopu.

houe_clanek falk_1

houe clanek3