Zelená v interiéru nejen na sv. Patrika

Jaro už je opravdu za dveřmi, a dokonce posledních pár dní i za okny. Svěží vzduch, sílící sluneční paprsky a také okolní svět probouzející se k životu jen málokomu alespoň o trochu nezlepší náladu. Jaro hraje mnoha barvami, ale stejně tou, která převládá nejvíce je zelená, a to ve všech svých odstínech. Na to, proč se vyplatí vpustit zelenou i do svého domova nejen na počest začínajícího jara, se podíváme v dnešním článku.

Vysoká hra odstínů

Po útulném a pohodovém domově touží každý z nás. Zcela klíčové jsou k vytvoření vysněného domova barvy. Ať už chceme nebo ne, pravdou je, že ty mají ohromnou moc ovlivňovat naši momentální náladu a celkové psychické rozpoložení. Každá z barev má svou určitou symboliku a ani zelená v tomto ohledu není výjimkou. Obecně je zelená vnímána jako barva života, přírody a harmonie.

vysoká hra odstínů2

Ač je na škále barevného spektra řazena mezi tzv. studené barvy, nabízí rozsáhlé množství odstínů, z nichž některé tomuto tvrzení zcela odporují. Chladnější světle zelená dodá každé interiéru notnou dávku energické svěžesti a elánu, navíc v horkých letních dnech nás alespoň pocitově ochladí uleví od pekla venku. Naopak tmavší, sytější a tlumený odstín vnese do našeho domova klid hlubokého lesa. Podobný efekt ovšem s tajemností oceánu vyvolají i odstíny petrolejové barvy. Stačí si zkrátka jen vybrat ten pravý, který svou náladou s vámi rezonuje a odpovídá pocitu či náladě, které chcete vnést do vašeho domova.

Maličkosti i dominantní kousky

K vytvoření domova, který dokonale uklidní naši mysl ztrápenou pracovním shonem a ruchem okolního světa a jeho starostmi, asi není nutné zahalit celý byt do zeleného monochromu. Ten, komu nechybí odvaha, může klidně zvolit výmalbu dominantní zdi místnosti. Pokud vám tento krok velikost prostoru umožňuje, můžete obyčejné proměnit v neobyčejné. Aby byl výsledný dojem opravdu úspěšný, zásadní je také nábytek a další vybavení, které s novou barvou musí dokonale ladit či tvořit alespoň oku lahodící kontrast. Ideální jsou v tomto případě minimalistické a jednoduché designy, přírodní materiály a neutrální odstíny.

zelena stena

Pokud se na takto radikální krok úplně necítíte a zároveň nechcete zůstat u jediného polštáře či vázy, je tu pro vás možnost sázky na dominantní kus nábytku. Ať už je to pohovka, křeslo či set jídelních židlí, můžete s jejich pomocí vytvořit stylový a moderní interiér, který bude dokonalou oázou klidu a zároveň všem ukáže, že v oblasti interiérového designu nejste žádnými zelenáči.

detaily a celky

Vymalovat oblíbeným odstínem chce odvahu, zapojit prostřednictvím jemných akcentů do interiéru jednu barvu tak, aby celek stále působil vkusně, vyžaduje velkou dávku citu. Pokud se rozhodnete jít cestou doplňků, otevírají se vám nekonečné pole pro hru s kombinováním různých materiálů. Glazovaná keramika, mramor, sklo, samet, kůže ale i dřevo nabízejí celou škálu možností. Uvidíte sami, že i na první pohled nenápadné kousky jako minimalistický odkládací stolek, závěsné světlo či dekorativní polštář umí s prostorem pěkně čarovat.

Kde má zelená červenou?

Zelenou barvou můžete protkat klidně celý interiér. Bohatá škála odstínů dovoluje se dostatečně „vyřádit“ v každé místnosti. Nicméně i tak jsou pokoje, v nichž byste měli být se zelenou, popřípadě s některými jejími odstíny, opatrní. Pokud byste neradi šlápli vedle, stačí se držet jednoduchého pravidla – respektujte atmosféru a účel pokoje. Co tím máme konkrétně na mysli?

Zaměřte se na to, jakou činnost v pokoji převážně děláte. Jde o místnost, kde se potřebujete soustředit, odpočíváte nebo se setkáváte s přáteli a rodinou a potřebuje v ní podpořit energii a život? Pokojem, kde pravděpodobně nemůžete zvolit špatně je obývák. Obývacím pokojům slouží zemitější, tlumené tóny zelené i ty vyloženě pulzující životem. Podobně je na tom také koupelna. U té si jen dejte pozor na studenější odstíny, v jejichž sevření by se mohlo stát, že by vás nezahřála ani opravdu horká koupel.

ucel mistnosti

Obdobnou obezřetnost vyžaduje také ložnice, ve které načerpáváme sílu do dalšího dne. Zářivě zelená, a to i v podobě doplňků, by sem měla mít vstup přísně zakázaný. Živost světle zelených odstínů, a hlavně pak těch s akcenty žluté, nenechají mysl odpočinout a neustále jí rozrušují. Mohlo by se tak poměrně snadno stát, že by se vám nejen v ložnici špatně usínalo, ale i špatně spalo.

A jak je na tom prostor kuchyně a jídelny? Zde byste měli se zelenou ve všech jejích odstínech zacházet více než opatrně. V těchto místnostech jde zejména o množství a použití na konkrétních prvcích či místech, a to ze zcela praktických důvodů. Všechny barvy se odráží do předmětů ve svém okolí a jídlo bohužel není výjimkou. Právě vzhled pokrmů v tomto případě vyloženě trpí a jelikož každý strávník jí také očima, mohlo by se přihodit, že by si ve vaší moderní a na pohled krásné zelené jídelně ne úplně dobře pochutnal.

banner obyvak_1200x400