Opravdová pohoda nejen na zahradě

Třikrát hurá a třikrát sláva! O uplynulém víkendu nám oficiálně začalo tak dlouho očekávané jaro. Vonící vzduch, poťukávání slunečních paprsků na parapet i okenní tabulky a rostoucí venkovní teploty jsou jasným signálem pro to, že přišel ten správný čas na první ranní kávu nebo možná i nedělní oběd venku. Připravte svou zahradu, terasu, balkon i lodžii na nadcházející jaro a léto! V dnešním článku si představíme variace stylových řešení venkovního posezení s ohledem na různé prostorové dispozice. Načerpejte inspiraci a užijte si při pobytu venku opravdovou pohodu!

 

Zahradní mámení

Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří vlastní dům se zahradou, jistě pro vás období teplých dnů znamená hlavně pobyt venku. Zahrada je radost, ale vyžaduje i mnoho náročné péče. Po práci není tedy lepší odměnou, než se pohodlně usadit v pergole nebo na terase a s obdivem pozorovat krásu kolem sebe. S vlastním zahradou většinou odpadá i starost s prostorem, takže se můžete takříkajíc odvázat. Máte velkou rodinu a často se společně scházíte? Ideální volbou jsou pak venkovní modulové pohovky a lavice, na kterých se pohodlně usadí celá parta lidí a snesou i vaši odpolední siestu v podobě sladkého spánku pro krásu a svěžest. Pohovku můžete doplnit o stylový a praktický  konferenční stolek – vytvoříte tak takový venkovní obývací pokoj, kterému k dokonalosti bude chybět jen opravdu málo.

sezeni pohovky_male

Nechybí vaší zahradě bazén? V tom případě by u bazénu rozhodně nemělo chybět také komfortní a stylové lehátko či rovnou bohémská lenoška. V kombinaci s odkládacím stolkem na osvěžující koktejl a drink se stanou vašimi nejlepšími parťáky celé koupací sezóny.

lehatko_male

Stolování v přírodě je pravděpodobně jednou z nejkrásnějších aktivit, které si můžeme užívat. I to nejobyčejnější jídlo se při venkovním stolování mnohdy svou chutí vyrovnává šestichodovému menu michelinské restaurace. O Češích je známo, že patří mezí velké milovníky grilování. Prostorný stůl a pohodlné židle by tedy měli patřit mezi základní vybavení každého Mistra grilu, pro kterého je jistě největším oceněním, když chutná nejen jemu, ale i rodině a přátelům.

jidelna venku_male

Malé i velké oázy klidu

Žijete-li ve městě jistě zápasíte s tím, kde v horkých dnech nalézt trochu stínu a soukromí pro začtení se do oblíbené knihy, či si jen užít vychlazený nápoj po náročném a parném dni stráveném v kanceláři. Městské parky i plovárny jsou skvělá místa nahrazují mnohdy na desítky kilometrů vzdálený skutečný les či obyčejnou divokou louku. Pokud ale toužíte po skutečném klidu, jen málokdy jej zde v létě a na jaře najdete. Pro malé, soukromé chvilky štěstí je ideálním místem balkón či lodžie, popřípadě v tom nejlepším případě střešní terasa

Ať máte k dispozici více velkorysou nebo skromnější verzi, práce s možnostmi daného prostoru vás nemine. Někde budete mít prostor na vytvoření posezení jako vystřiženého z katalogu luxusních dovolených, někde budete muset zapojit trochu více představivosti, tvořivosti i trpělivosti k vytvoření aspoň malého, útulného koutku. V jakémkoliv případě jsou základním kamenem příjemného soukromí i kousku přírody v betonové džungli květiny. Pěstujte kvetoucí i stálezelené květiny všeho druhu, barev i velikostí. Šanci dejte určitě i bylinkám, rajčatům nebo pekelně pálivým papričkám, které jsou mnohdy i velice atraktivní živou „dekorací“.

balkon oprava_male

Na větším balkóně, popřípadě zmíněné střešní terase se můžete skutečně odvázat a využít všechny možnosti prostoru. Kromě toho, že na si zde můžete užívat slastného odpočinku, negrilovat nebo nejíst venku by byl v tomto případě učiněný hřích.

V horkých letních nocích jde balkón či terasu proměnit v romantickou ložnici pod širým nebem. Najděte inspiraci v Boho stylu – světelné řetězy, svíčky, měkké polštářky, plédy, lehké přírodní tkaniny a hlavně již zmiňované květiny se postarají o naprosto kouzelnou atmosféru.

Pro malý balkonek či lodžii toho možná na první pohled tolik nevymyslíte, ale zdání klame. Uvidíte, že k dokonalé pohodě vám postačí dvě pohodlná křesílka, odkládací stolek a pár doplňků v podobě stylových květináčů nebo polštářků s hravým letním motivem.

balkon 2 oprava_male