Kouzlo vintage stylu i pro moderní domov

Působí na vás moderní minimalistické interiéry neosobně a chladně a ze všech odstínů šedé a bílé se vám už točí hlava? Hledáte něco, co by dodalo interiéru trochu útulnosti a příjemné atmosféry? V tom případě nábytek a doplňky ve stylu vintage dokonale naplní vaše představy! Co je typické pro tento dnes tak populární styl a jak se liší od stylu retro? V dnešním článku vám nejen představíme dokonalé kousky v tomto stylu, ale také vám ukážeme, že jemnou vintage nostalgii lze zakomponovat i do moderního interiéru. Nebo snad nevěříte?

Vintage nebo retro

Trocha terminologie pro začátek jistě neuškodí. Retro a vintage styl – víte, jaký je mezi nimi rozdíl? Mnoho lidí tyto pojmy mezi sebou zaměňuje, popřípadě se domnívá, že jde o jedno a to samé. Ale jak to tedy je doopravdy?

Když se řekne retro, co si představíte? Pokud se vám ihned vybaví zářivé barvy a divoké geometrické vzory, jste na správné adrese. Tento styl, pulzující životem a energií, je v podstatě takovými návraty do nedávné historie. Oživuje to nejlepší nejčastěji z 60. a 80. let 20. století. Některým se při pohledu na retro dekory a designy vracejí vzpomínky na dětství či dospívání, jiní objevují nové, až nečekaně stylové kousky (polštář Glory), které si skvěle rozumí i s ryze moderním zařízením interiéru. Pro tento styl jsou charakteristické, kromě již zmíněných barev a hravé geometrie, také barevné plasty a lesklé ohýbané kovy (odkládací stolek Antique) ve stříbrných a chromových odstínech.

retro

Slovíčko vintage se samo o sobě používá jako označení pro předměty, které jsou starší 50 let. Ale nebojte, při hledání stylového vintage kousku nemusíte dnes chodit po bazarech či antikvariátech. Vintage styl se klenoty z této doby v prvé řadě hlavně inspiruje a snaží se přenést nostalgickou a takovou příjemně útulnou atmosféru minulosti. Pro tento styl tak typická patina poškrábání povrchu, oprýskané barvy (komoda Fuz) a celkově omšelého vzhledu vnáší do zářivého lesku současných trendů jisté tajemno starých časů a osobitost. Každý kousek inspirovaný minulostí totiž vytváří dojem vlastního příběhu. Vintage styl ale není jen patina. Naprosto neodmyslitelně k němu patří také ornament, tlumenější barvy a přírodní materiály či barevné kovy.

vintage2

Oba styly mají poměrně široký záběr. Vintage a retro najdeme jak v módě a designu, tak i v předmětech běžné denní potřeby. Nejde totiž o umělecké styly, ale spíše jakési svědectví ducha tehdejší doby. Pro naše účely oživení interiéru nás samozřejmě nejvíce zajímá oblast nábytku a interiérových doplňků. Jak s nimi pracovat, aby nedošlo k nelítostnému boji stylů? Jasná pravidla neexistují. K nalezení té správné cesty a perfektního výsledku vás dovede pouze vlastní vkus, cit, osobnost a rozhodně i míra odvahy a otevřenosti k experimentům.

Moderní vintage

Jelikož se většina nábytku ve vintage stylu starými kousky hlavně inspiruje, nepostrádá ani současné rysy. To znamená, že nutně nemusíte celý svůj domov proměňovat ve skanzen či komůrku z počátku minulého století. Moderní vintage si výborně potyká i s minimalistickými a industriálními designy, které plně nechají vyniknout originalitu a osobitost prvku. Jak na to? Stačí rozehrát hru s nejcharakterističtějšími znaky vintage.

Okouzlující mosaz a zlaté odstíny

K vintage stylu neodmyslitelně patří mosaz a zlatá barva. Zlatavé a mosazné kovy často doplňují dřevěný nábytek ve formě komponentů, jako jsou například úchyty či ozdobné kování. Mosaz získává časem přirozenou patinu (kovová skříň Barlett), zlatá barva naopak dodává celku jistou vznešenost a výjimečnost a dokáže tak povýšit i zcela obyčejný věšák na designový skvost (nástěnný věšák Antique).

Zlatavé kovové prvky vždy přitáhnou pozornost. Kov je velmi odolný materiál a pokud si vás mosaz získala na svou stranu a máte chuť ozvláštnit interiér, například své pracovny, zajímavým kouskem, můžete zvolit třeba celokovový stůj Johny (pracovní stůl Johny). Nechybí mu velká pracovní plocha, nezapomíná na potřebné úložné prostory a můžete se spolehnout, že vám bude dělat společnost dlouhá léta. Obývacímu pokoji zase dodá punc elegance v duchu Art-deco odkládací stolek Antique se skleněnou deskou (stolek Antique).

Trochu zvláštní kategorii snad asi každého stylu tvoří osvětlení (lampa Brend). Většinou hledíme jen na to, zda je v místnosti dostatek světla pro práci či četbu. Jenomže tento mnohdy opomíjený funkční doplněk je ve své podstatě jakousi pomyslnou korunou či třešničkou na dortu celého prostoru. Pokud platí, že osvětlení podtrhuje a umocňuje celkové ladění interiéru, u vintage osvětlení to platí dvojnásobně.

Dřevo s reliéfem

I přes pokrok techniky a stále nové materiály je opravdu nepravděpodobné, že by z našich životů vymizely přírodní materiály. Kráse dřeva a dřevěného nábytku se vyrovná opravdu jen máloco. Kromě estetických kvalit vyniká dřevo svou odolností a dlouhou životností, proto jistě není překvapující, že dřevo najdeme také ve vintage stylu (komoda Class). Ten velmi dobře a rád pracuje s jeho masivností a robustností, kterou staví do kontrastu s mnohdy až něžnými motivy květinových ornamentů či jemného geometrického reliéfu. Někdy se až trochu zdá, jako by vintage skrytě obdivoval, možná až miloval rozmanitost dřeva. Důkazem jsou tomu komody vykládané několika druhy nebo odstíny dřeva. Dáte některé šanci?

dřevěný nábytek

Atraktivní vzory

Nejen dřevo ale i látky, tkaniny a dekorace jsou ve vintage stylu protkány květinovými a ornamentálními dekory (kulatý polštář Tergi, obdélný polštář Tergi). A jsou rozhodně tím pravým, pokud chcete dodat svému domovu trochu útulnosti a klidu, které pohladí na duši po dlouhém pracovním dni. Možnosti výběru jsou opravdu široké. Vintage vzory a ornamenty najdete na doplňcích jako jsou tak oblíbené dekorační polštářky nebo například koberce (koberec Marvel).  Troufáte-li si na něco výraznějšího, než jsou letmé doteky vintage prostřednictvím doplňků, ideální volbou mohou být čalouněná křesla či jídelní židle. Ty zaručeně rozbijí nudu a šeď vaší jídelny a dodají obývacímu pokoji perfektní akcentový prvek.