Rozkvetlý interiér

Před pár dny nám oficiálně začal ten nejvoňavější a pravděpodobně také jeden z nejkrásnějších měsíců v roce – květen. Rozkvetlé stromy i květy všude kolem hrají všemi barvami a pohled na ně zkrátka nemůže vyvolat nic jiného (tedy pokud nejste alergik), než je šťastný úsměv na rtech a dobrá nálada. Kdyby se tak dala tahle atmosféra a období nějak přenést i do interiéru... Ti, kteří by rádi žili v objetí květů nejraději celý rok, najdou v dnešním článku velkou dávku inspirace pro moderní bydlení zahalené v květinovém vzoru.

Není květina jako květina

Možná, že vám stylovost a krása vzoru květin zatím nic neříká. Pokud vaše zdrženlivost k tomuto trendu pramení ze vzpomínek na nevzhledné přehozy, neladící vyšívané dečky a ubrusy v malém bytě během povinné návštěvy u vzdáleného příbuzenstva, vůbec se vám nedivíme. Mile rádi vám ale ukážeme, že i tyto prvky, které máme primárně spojené s nevkusem a kýčem, mohou být ve správné míře a vhodné kombinaci velmi vkusné a více než stylové.

V prvé řadě pojďme zbořit velký mýtus – představa o tom, že květinový vzor je pouze jeden je mylná. Klasické bohaté dekory rozkvetlých růží, typické zejména pro vintage styl jsou pravděpodobně to první, co se každému vybaví. Kromě toho jsou tu ale také východní stylizace, pro které jsou typické nejen bambusové listy ale i bohaté květinové ornamenty známé z čínské keramiky, v současnosti velmi oblíbené tropické vzory palmových listů a také moderní abstraktní inspirace.

článek

V hlavní roli dekorace

Asi není velkým tajemstvím, že lze prostřednictvím doplňků jemně dostat do interiéru jakýkoliv vzor či designový prvek. Textilní doplňky, tapety, nástěnné dekorace ale i keramika – všechny přispívají svým dílem k celkovému dojmu z prostoru a většina z nich má moc rychle, jako mávnutím kouzelného proutku, tento dojem změnit či udat hlavní notu či atmosféru interiéru. A protože květinové dekory už ze své podstaty nepatří mezi ty nejdecentnější, vyžadují speciální zacházení dle hesla “méně je více”. A k tomu dekorace naprosto vybízejí.

Polštářky jako sázka na jistotu

Měkkých dekoračních polštářků není nikdy dost, souhlasíte? V tomto případě jsou také nejjednodušším způsobem, jak vkusně zahalit interiér po nikdy neuvadajících květů. I odpolední siesta s květinovým polštářem pod hlavou bude jako položit svou hlavu do měkké trávy na rozkvetlé louce. Variant a velikostí polštářů je mnoho a na své si přijde jistě každý.  Například obdivovatelům abstraktnějších motivů padne jistě do oka polštář Fredric, který je jako stvořený pro ryze moderní interiéry.

článek_

Útulno a teplo všech interiérů

Představují-li pro vás polštáře až moc snadnou cestu a cítíte se na něco výraznějšího, směle do toho! K experimentům lákají také koberce, které jsou oblíbenými doplňky a dokáží zútulnit opravdu každý prostor. Jejich nekonečná škála vzorů nezapomíná ani na květinové variace. Pravdou je, že váš domov musí být na takový prvek, jako je koberec s květinovým vzorem, dobře připraven nejen z hlediska prostorových dispozic, ale i svým zařízením.

Klasikou, která odolává trendům napříč časem, se stávají také koberce orientálních stylů. Ty pracují ve svých ornamentech velmi často i s květinovými motivy a představují přijatelnou variantu pro ty, kteří se na velké experimenty úplně necítí.

Styl dávných časů

Paravany zažívají v posledních sezónách své designové obrození. Dříve byly nepostradatelnými doplňky každé ložnice. Dnes se do nich opět vracejí a svou cestu si razí i do jiných místností, například obývacích pokojů. Praktická funkce paravanů, tedy rychlé vytvoření soukromí, je více či méně využívaná i dnes. Do popředí se ale dostává i jejich dekorativnost, která je nejvíce uplatňována ve vintage interiérech, v nichž výborně vyniknout právě ty s květinovými dekory.

Jeden kousek

Na dekorace vás zrovna neužije a fandíte spíše jednomu dostatečně výraznému prvku? Stejně tak dobře jako promlouvají květinové vzory z interiérových doplňků, sluší i většímu nábytku. U větších kousků se můžete, zvláště pokud je váš interiér zařízen na principech minimalismu, skutečně “vyřádit”. S židlemi Kiss the froggy od Bold monkey vaše jídelna rozkvete v lehce bohémském a dekadentním stylu a jistě ve vaší návštěvě zanechá výjimečný dojem. Svou soukromou slabost pro extravagantní kousky dáte dokonale najevo s pomocí křesla Nathan II.. Ty, jejichž duše je nadobro propojena s přirozenou a něžnou krásou přírody, jistě učaruje pohovka Sanba.