Dokonalá pohovka aneb Jak vybrat tu pravou?

Jste-li v situaci, kdy se se svou milovanou sedací soupravou budete muset rozloučit, čeká vás zařizování nového bydlení nebo jednoduše cítíte, že by to chtělo změnu, náročný proces hledání a výběr té dokonalé a perfektní designové pohovky přesně pro váš domov vás nemine. Přes bohatou nabídku lze nabýt dojmu, že to bude hračka, zdání ale skutečně klame, zejména pak v případě nehledáte-li sedačku na jedinou sezónu. Projděte si naše tipy, které vám pomohou spolehlivě určit a rozpoznat skutečné priority a vlastnosti, díky nimž budete vědět, jak vybrat tu správnou pohovku nejen pro váš obývací pokoj.

blog_dokonala_pohovka

Kam s ní?

Ve spojitosti s pohovkou je řeč nejčastěji o obývacích pokojích. Obývací pokoj je ve většině domácností takovým srdcem celého domova, v němž se často odehrávají všechny důležité i nádherně všední okamžiky našich životů. Ke každému obývacímu pokoji by proto měla patřit pohovka, která bude jeho ozdobou a dominantou celé místnosti, postará se o náš komfort i našich návštěv a navodí příjemně útulnou domácí atmosféru. Pravdou ovšem je, že své využití pohovky najdou i v jiných místnostech, a to třeba v dětském pokoji, ložnici, pokoji pro hosty či pracovně.

Proto tou první otázkou, na kterou byste si měli odpovědět je to, pro jaký prostor novou pohovku hledáte. V každé místnosti můžete mít na pohovku trochu jiné požadavky, preferovat různé vlastnosti i mít odlišné představy o jejím vzhledu. Navíc pohovka bude v každém pokoji vystavena jinému stupni zátěže z hlediska využívání. Odpovědí na tuto první a v podstatě velmi banální otázku získáte ve výsledku mnohem více – určení ideálního cenového rozpětí a také si ujasnění si, co od pohovky vlastně opravdu očekáváte a zda se nechystáte pořídit jen kus nábytku, který vlastně nepotřebujete.

Na velikosti záleží

S umístěním pohovky velmi úzce souvisí a v podstatě se od něj i odvíjí její velikost. Pro určení velikosti je rozhodující hned několik faktorů – počet obyvatelů domácnosti, četnost návštěv, kdo bude reálně pohovku využívat a také jak často. V obývacím pokoji budou na pohovku kladeny pravděpodobně ty nejvyšší nároky. Máte-li početnější rodinu, velká rohová pohovka, na níž se v neděli odpoledne uvelebí všichni její členové (včetně domácích mazlíčků) při společném sledování filmu, bude pravděpodobně ideální volbou. Mladý pár v malém pronajatém bytě bude u pohovky hledat zřejmě hlavně praktičnost a “kompaktní” rozměry. Této představě bude nejlépe odpovídat dvoumístná rozkládací pohovka, na níž bude moci pohodlně přenocovat i případná návštěva.

Velikost pohovky skutečně dobře promyslete. Není dobré se ukvapovat a rozhodovat se pouze podle náhlého vzplanutí pro určitý styl či design pohovky. Nerozvážnost a chyba takového rozhodnutí by na náraz kruté reality nemusela dlouho čekat. U velikosti zkrátka pragmaticky zhodnoťte čistá fakta účelnosti nového kousku i dispozice a velikost vybraného prostoru pro umístění. Jen díky tomu vás nepotká situace, kdy svůj domov doplníte o pohovku příliš malou, nepraktickou a nedostačující, nebo v opačném případě o tu příliš velkou, která bude smutná a nevyužitá zabírat většinu prostoru místnosti.

blog_dokonale_sedacky

Není materiál jako materiál

V této fázi byste už měli mít ideálně jasno, v jakých vodách budete svou budoucí pohovku lovit. Ať už to vyhrála prostorná trojmístná pohovka, stylová rohová, malá dvoumístná či praktická rozkládací, nyní přichází na řadu výběr materiálu. Nabídka barev a dekorů většinou odpovídá současným trendům, ale co materiály? Mezi těmi najdeme osvědčené a nestárnoucí klasiky, ale také právě trendové výstřelky, které nemusí být úplně praktické a ani natolik odolné.

Aby to ale nebylo tak jednoduché, tak i při výběru materiálu čalounění pohovky byste opět měli zvážit preferované vlastnosti a podmínky prostředí, v němž pohovka bude. Jít totiž přímo po té nejvyšší kvalitě není vždycky tím nejlepším řešením. Nákup pohovky s čalouněním prémiové kvality a s certifikáty nehořlavosti materiálu se v případě, že máte doma tlupu malých rošťáků, rovná tak trochu zbytečné koupi. Pojďme se tedy podívat, co nám trh nabízí, jak poznat kvalitní čalounění a jaké jsou výhody a nevýhody každého z nich.

Luxus jménem pravá kůže

Kožená pohovka je pomyslným vrcholem a naprostou klasikou mezi sedacím nábytkem. Je elegantní, dokonale reprezentativní, dnes dokonce dostupná v mnoha barevných variantách a jen máloco říká tak srozumitelně a nahlas slovo luxus jako právě pohovka s čalouněním z pravé kůže. Kromě toho všeho jde ovšem také o vysoce kvalitní a odolný materiál, který při správné péči a podmínkách může vydržet i desítky let. A i když na koženém čalounění přibude náhodou pár vrásek, nic to nemění na faktu, že pohovka bude zpravidla vypadat stejně dobře, jako když jste si ji přivezli domů.

Všechny tyto skvělé vlastnosti samozřejmě něco stojí a částka to není někdy zcela malá. Ale i tak lze koupi kožené pohovky označit za výbornou investici do nadčasového kousku nábytku. Jediným mínusem, který už jsme lehce naznačili, je nezbytná pravidelná péče a vhodné podmínky prostředí. U kůže je ošetření o něco náročnější než u jiných typů čalounění. Je to materiál, který si nerozumí s vodou, vyšší vlhkostí a ani s vysokou teplotou nebo třeba suchým vzduchem. Základem je správná regenerace, vyživení a opatrnost. Popraskanou kůži či skvrny od tekutin totiž už nikdy nezmizí.

blog_kozena_pohovka

Alternativa jménem pohovka z umělé kůže

Líbí se vám vzhled kožené pohovky, ale v jejím pořízení vám brání finanční možnosti či etické důvody? V tom případě je pro vás skvělou alternativou umělá kůže neboli koženka či také ekokůže. Dnešní technologie dokáží s imitacemi materiálů skutečné divy, proto se mnohdy stává, že ekokůži od té pravé zkrátka nepoznáte. Samozřejmě, že zde, jako koneckonců u všeho, narazíte na kvalitní i ty méně kvalitní výrobky. Nápovědou pro to, jak vybrat skutečnou kvalitu je volba známých a prověřených značek.

Designová značka Hoorns má ve své nabídce pohovky z tzv. regenerované kůže. Jde o materiál, který obsahuje odřezky nevyužité pravé čalounické kůže. To jistě potěší všechny, kterým je blízká ekologie, udržitelnost a etika z pohledu práce s živočišnými materiály a jejich maximálního využití bez zbytečného plýtvání.

Textilní pohovka není nuda

Pohovka s látkovým čalouněním je asi nejběžnější obyvatelkou českých obývacích pokojů. Její největší výhodou je velmi přijatelná cena a skutečně bohatá škála nabízených barev a textur materiálů. Čalounické látky jsou dnes většinou tvořeny směsí několika umělých materiálů. Čistě přírodní tkaniny, jako je len či bavlna, nejsou pro účely čalounění nábytku úplně vhodné. Důvodem je zejména to, že přírodním materiálům chybí potřebná odolnost, pružnost a pevnost, kterou se naopak mohou pochlubit tkaniny a látky z umělých vláken. Velkým plusem látkových pohovek je, oproti těm koženým, jejich velmi snadná a nenáročná údržba. V dnešní době není pro čalounění žádnou katastrofou vylitý nápoj, skvrna od jídla ani srst zvířecích mazlíčků či cigaretový kouř. Se vším si poradí běžně dostupné čisticí prostředky na čalounění či profi úklidová firma.

Jak jsme zmínili už výše, nabídka designů a barev materiálů čalounění se v současnosti řídí hlavně módními trendy interiérového designu. Vybrat si proto pohovku odpovídající kvality materiálu, abyste měli jistotu, že čalounění vydrží časté užívání i přítomnost domácích mazlíčků, může být problém. Z toho důvodu se vždy ptejte na hodnotu Martindale. Číslo Martindale udává míru odolnosti tkaniny proti oděru a opotřebení při běžném provozu. Čím vyšší je naměřená hodnota, tím odolnější je materiál, například hodnota 40 000 Martindale už náleží materiálu s velmi dobrou kvalitou.

blog_latkove_pohovky

Design až na prvním místě

Prošli jsme společně důležitost výběru velikosti i materiálů a nyní už konečně přichází na řadu to, co jsme doposud museli odkládat i když je to vlastně to první, co nás na pohovce zaujme. Ano, řeč je o samotném designu pohovek. O prvku, který je natolik subjektivní, že nám dokáže zamotat hlavu takovým způsobem, že se velmi lehce může stát, že se u nás doma ocitne kousek, který neladí se zbytkem interiéru, je příliš dominantní a výstřední a za nějaký čas jeho kouzlo zcela vyprchá.

Pokud se nechcete v této situaci ocitnout, zejména pro obývací pokoje vybírejte takové modely pohovek, které svým vzhledem aspirují na nadčasové kousky a budou vás bavit i o několik let později. Klaďte důraz na svůj osobní vkus, preferovaný interiérový styl a klidně zvolte i svůj oblíbený barevný odstín. Ovšem i tak berte pohovku do obývacího pokoje jako základ, který budete ideálně moci vyšperkovat a obměnit jeho vzhled doplňkem v duchu trendu, jenž se zrovna objeví na scéně a osloví vás. Třeba v podobě dekoračního polštáře, hřejivého plédu či deky.

To, že se velké experimenty ne vždy v obývacích pokojích vyplácí ovšem rozhodně neznamená, že byste se jich měli vzdát všude. U pohovek do dětských pokojů, domácích pracoven či ložnice se můžete klidně ve výběru odvázat. Tyto prostory jsou většinou mnohem více osobní, a proto pokud se zamilujete na první pohled do designové lenošky, extravagantní pohovky nebo retro otomanu, nic by vám nemělo stát v cestě. Tak, teď už víte vše potřebné a stačí se jen pustit do hledání. U nás to ale bude hračka – v naší nabídce pohovek si jistě najdete nejednoho favorita!

blog_extravagantní_pohovky