Jak pečovat o masivní dřevěný nábytek?

Patříte mezi ty, kteří nedají dopustit na krásu přírodního dřeva a nábytku z něj vyrobeného? Dřevěný nábytek je oblíbený zejména kvůli své charakteristické vůni, příjemnému vzhledu, ekologickým vlastnostem a také přirozené odolnosti. Správně udržovaný nábytek ze dřeva může vydržet desítky let a stát se tak dědičným kouskem pro další generace. Jak ho ale správně chránit a pečovat o něj? 

blog1

Vlhkost jako nepřítel č. 1

Jak je velmi dobře známo, dřevo je náchylné na změny vlhkosti. Při umístění například dřevěné komody v obývacím pokoji dbejte na to, aby nebyl nábytek v bezprostřední blízkosti u topení, krbu nebo v místnosti s vysokou vlhkostí. Pokud byste ale měli rádi zařízenou například koupelnu v dřevěném dekoru, existuje speciálně upravený nábytek tak, aby zvládl i takové podmínky. Pozor dávejte i tam, kde jsou vyhřívané podlahy, to se dřevu opravdu moc nelíbí. V příliš vysokých teplotách se dřevo deformuje a praská. Pokud žijete v bytě, kde je vyšší vlhkost vzduchu (nebo naopak nízká), lze to řešit odvlhčovači/zvlhčovači vzduchu. Zkrátka a dobře, vždy myslete na to, aby v místnosti, kde máte nábytek ze dřeva byly pokud možno konstantní klimatické podmínky

Dnes je koupě nového dřevěného nábytku sázka na jistotu, protože už je speciálně ošetřen tak, aby jste s ním nemuseli dlouho nic dělat. Tato ochrana slouží preventivně před poškozením, jako je poškrábání nebo třeba omylem rozlitém nápoji (který se pokuste ale vždy co nejrychleji usušit). 


blog2

Pravidelné a jemné čištění je základ

A jak je to s běžným úklidem? Stejně jako utíráte místa, kam sedá prach, tak otírejte i dřevěný nábytek a to za pomocí suchého nebo jemně zvlhčeného hadříku. Vyhněte se použití vodního proudu nebo nanesení většího množství vody, které by mohlo dřevo poškodit. V případě, že zápasíte s odstraněním větších nečistot, jako jsou skvrny od jídla nebo barvy, použijte navlhčený hadřík s trochou mýdlové vody a poté povrch otřete suchým hadříkem. Pokud nečistoty nepustí, je třeba pak zasáhnout radikálněji – místo bude zapotřebí zbrousit, ošetřit a znovu natřít. Ale to už opravdu musí být. Nicméně i v takovém případě v tom svůj nábytek můžete podpořit a vtisknout mu trochu té patiny – takové kousky jsou stále více oblíbené a do prostoru vnesou šarm a kouzlo starých časů. 

Čas od času dopřejte svému dřevěnému nábytku trochu toho wellnessu :-) Pro důkladnější čištění si můžete doma hravě vyrobit přípravek za kombinace čistících účinků jablečného octa a ošetřující péče olivového oleje. Stačí dva díly oleje na jeden díl octa, přidat můžete i pár kapek voňavého esenciálního oleje – ingredience smíchejte v rozprašovači a voilà – DIY balzám je na světě! Dle potřeby ho aplikujte na dřevěný povrch a suchým hadříkem otřete. Výsledkem je obnova zašlého lesku a vitality nábytku, odstranění nečistot a zahlazení drobných oděrek a škrábanců. Dalším skvělým prostředkem pro ošetření dřeva je bez debat včelí vosk. Tenhle přírodní zázrak se postará o dlouhotrvající ochranu povrchu, odpuzuje vodu, je voňavý a navíc ekologický! 

Návrh bez názvu

Rozdíl v péči bude u lakovaného dřeva – tam určitě nemusíte čistit povrch tak usilovně, aby se lak nebo barva náhodou nesedřela. A v případě lakovaného povrchu olej určitě nepoužívat! Olej je žádoucí u ošetření masivního dřeva, ale u toho lakovaného se soustřeďte na čištění spíše zředěným saponátem nebo mýdlovou vodou. U nábytku z dýhy se péče o něj tolik neliší od té o masivní dřevo. Dýha má ale tendence se rychleji vysoušet, proto je třeba povrch častěji mastit olejem a posléze ošetřit voskem. 

TIP: Pokud budete chtít použít nějaký nový přípravek, zkuste ho aplikovat nejdříve na méně viditelné místo nebo jiný podobný kus dřevěného nábytku.

blog3

Tak to by bylo k péči a správné údržbě dřevěného nábytku asi vše. V našem předchozím článku se můžete dočíst, jak je to s péčí o zahradní nábytek

Doufáme, že jste se v našem článku dočetli přesně to, co jste potřebovali vědět a třeba i rozšířili své znalosti o správné péči o dřevěný nábytek. Pokud vás naše články baví, nezapomeňte se přihlásit k odběru newsletteru, ať vám už žádný další neunikne! ;-) No a pokud byste rádi do svého domova nějaký ten dřevěný kousek, pojďte vybírat! 

jdu_vybirat