Jak pečovat o zahradní nábytek?

Venkovní nábytek by měl být ze své podstaty dostatečně odolný. Musí odolat ostrému slunci, víc než pár kapkám deště i kolísání venkovních teplot. U zahradního nábytku se proto nejčastěji setkáte s materiály, jako je plast, hliník, masivní dřevo a v posledních letech se oblibě těší i nábytek z ratanu. Aby si zahradní nábytek ale udržel reprezentativní vzhled a dělal vám tak radost dlouhá léta, bez nějaké té občasné péče to nepůjde. Připravili jsme pro vás krátký a stručný manuál s tipy, jak se správně a ideálně i jednoduše starat o zahradní nábytek a udržet ho ve stavu „jako nové“.

1

Přírodní materiály vyžadují jemnost

Dřevo je prostě klasa!  Ale ruku na srdce – péče o dřevěný nábytek je malinko náročnější a bohužel to není úplně pro každého. I přesto, že je nábytek určený pro venkovní použití, za jistých okolností je dřevo trochu choulostivější a je třeba ho patřičně chránit. K nábytku si určitě pořiďte příslušnou, nebo dostatečně velkou krycí plachtu, která ho ochrání za opravdu nepříznivého počasí. V zimním období, kdy nábytek venku stejně nevyužijete, je nejlepší ho schovat na dobře větrané, suché místo (např. do garáže nebo do sklepa). Co se týče údržby, platí u dřeva jediné – hlavně jemně a šetrně. Nikdy nepoužívejte tvrdé a abrazivní čistící prostředky! Abrazivní čistící prostředky by mohly váš nábytek spíše poškodit. Jedná se o směs čistícího prášku a krému, která má brusné účinky a takové prostředky se doporučují spíše na mytí van, WC apod. Na odstranění drobných nečistot a prachu vám bohatě postačí trocha teplé mýdlové vody a jemný hadřík. Čas od času (jednou za 1-2 roky) dřevěný nábytek ideálně naimpregnujte, ošetřete proti škůdcům a případně naolejujte či obnovte jeho nátěr. Správný přípravek se postará o to, aby dřevo bylo vyživené, nepraskalo a aby bylo dokonale chráněné. 

4

Pokud hledáte experta na vysoce kvalitní dřevěný nábytek na svou zahradu – u nás je to jednoznačně Kave Home!

A co ratan? Ratanový nábytek je oblíbenou volbou pro venkovní posezení už jen kvůli jeho přírodnímu vzhledu. Dalším příjemným bonusem tohoto materiálu je jeho lehkost a přirozená odolnost. Abyste prodloužili životnost nábytku z přírodního ratanu, určitě doporučujeme používat speciální ochranné prostředky, které pomáhají udržovat jeho pevnost i barvu. Tyto prostředky obvykle obsahují látky, které chrání ratan před UV zářením a zabraňují jeho vysušování. Pozor na vlhkost! Jinak vám nábytek může lehce chytit plíseň. Tady stačí odstranit prach suchým hadříkem nebo jemným kartáčkem.

Plast? Jednodušší už to být nemůže! 

Nejste zrovna kutilové nebo chcete péči o venkovní posezení věnovat co nejméně času? O poznání snazší je oproti dřevu a ratanu nábytek plastový. Protože plast je odolný vůči povětrnostním vlivům, je péče o něj relativně snadná. Stejně jako u dřevěného nábytku (a jakéhokoliv jiného) je důležité ho pravidelně čistit od prachu, nečistot a povrchových skvrn a na to opět bohatě stačí vlažná voda s kapkou jemného čisticího prostředku. Co je ale u běžného plastového nábytku velmi důležité – pokud je to alespoň trochu možné, vyhněte se umístění nábytku na přímé sluneční záření. Jestliže se rozhodnete pro plast, určitě se vyplatí nebrat ty nejlevnější varianty, ale trochu zainvestovat do nábytku z kvalitních plastů chráněných před UV zářením a s vyšší nosností. A přesně takové designovky u nás najdete u značek Nardi nebo Pedrali. Chcete přece jen ještě něco bytelnějšího? Kovový nábytek to jistí!

Návrh bez názvu (9)

 

A jak na kovový nábytek?

Hliníkový (nebo kovový) zahradní nábytek patří mezi nejvíce oblíbený, a to nejen do soukromých zahrad, ale i v komerčních prostorech, jako jsou například kavárenské či hotelové terasy. S takovou tou běžnou údržbou je to hodně podobné jako u plastového nábytku – tedy oprášit, omýt a utřít dosucha. Hliníkový nábytek je oblíbený hned pro dvě své důležité vlastnosti. Je lehký a nepodlehne běžné korozi, jako to dělá třeba železo. Pokud narazíte na poškozený povrch (bude třeba poškrábaný), pak postiženou oblast vyčistěte jemným brusným papírem a aplikujte antikorozní nátěr nebo ochranný prostředek určený speciálně pro kovy. Abyste zabránili poškrábání nebo jinému znehodnocení povrchu nábytku, použijte na stoly podložky a k židlím si pořiďte také podsedáky – bude to příjemnější! 

Návrh bez názvu (10)

Pokud hledáte skutečně odolný a zároveň vkusný hliníkový nábytek, u nás jsou to jednoznačně designovky od značky Fermob.

Už máte jasno, jak se starat o zahradní nábytek, aby vydržel dlouho krásný? Výborně! Ale máme na vás ještě jednu důležitou otázku – opravdu jste už připraveni na léto na zahradě, balkóně či terase? Vážně vám nic nechybí? Pokud by přece jen ještě něco chybělo nebo chcete „jenom" omrknout nejnovější trendy, do naší kategorie se zahradními designovkami  přidáváme denně nové kousky ;)

jdu_vybirat