Ozvěny veletrhu Salone del Mobile 2022

Říká se, že inspirace číhá na každém kroku a stačí se jen dobře dívat. Pravda ale také je, že se jí někdy vyplatí jít trochu naproti. My jsme si pro ni zajeli až do italského Milána na největší veletrh interiérového designu na světě. Jste zvědaví, jakým směrem kráčí světový interiérový design, nebo vás jen zajímá, co všechno je na takové designové přehlídce k vidění? Zveme vás na procházku veletrhem Salone del Mobile 2022! 

pastelove_barvy_designovy_nabytek

Rok 2023 ve znamení pastelů

První trend, který na nás pomrkával takřka z každé kompozice byly optimistické pastelové tóny. Každý, kdo se v oblasti interiérového designu pohybuje, případně má k němu blízko, ví, že pastelové barvy o sobě pomaloučku a polehoučku dávaly vědět už v předchozích sezonách. Nenápadně a s lehkostí vířily tmavou paletu sytých odstínů a tak trochu předznamenaly blížící se konec nadvlády glamour stylu. 

 V roce 2023 budou mít v interiérech pastely hlavní roli, a to především růžová, zelená, petrolejová a pomerančově oranžová. A pozor – nejen na decentních interiérových doplňcích! Do pastelového kabátku designéři neváhali obléci osvětlení, stolky a stolečky, židle i zahradní nábytek. Samozřejmě jako u každého trendu, tak i u toho pastelového platí, že nepadne do noty úplně každému. Pokud mu ovšem dáte šanci, jsme si absolutně jistí, že litovat nebudete – každý interiér hrající si s pastely se rozzáří optimistickou atmosférou, hravostí i svěžím designovým stylem. A to už stojí alespoň za malou úvahu, ne?

pastelove_barvy_milano

V kanceláři jako doma

Uplynulé dva roky pandemie se promítly do našich životů různě. Kromě toho, že si všichni milovníci designu museli odepřít i milánský veletrh, silnou stopu zanechala pandemie i v našich interiérech. Pokud patříte mezi ty, kteří se během covidových vln ocitli na home office, možná jste svůj domov byli nuceni lehce přizpůsobit. Nejčastěji šlo o vytvoření příjemného pracovního koutku, ze kterého se na konci karantén do strohých kanceláří vracelo většinou jen velmi těžko. 

Salone del Mobile zcela potvrdil to, co už v praxi začínají pozorovat i interiéroví designéři a obchodníci s nábytkem od konce pandemie – revoluci ve vzhledu kanceláří, openspace a office prostředí celkově. K práci nám sice možná stačí stůl, pohodlná židle a dostatečně výkonný počítač, ale i tak můžeme chtít přece jen víc. A tak se do kanceláří dere celé spektrum barev, interiérové doplňky, které zútulňují a dělají prostor osobnější, a nábytek, který spíše připomíná onen pandemický pracovní koutek, v němž nám bylo tak mile. Největší proměnou prochází kancelářské židle a křesla, u kterých je konečně kromě funkčnosti a komfortu myšleno i na design a estetiku. 

kancelar_milano_designovy_nabytek

Patříte mezi ty šťastlivce, jejichž celý pracovní vesmír se vejde do malého notebooku? Svůj home office jste pravděpodobně trávili na několika různých stanovištích. Pár hodin v novém pracovním koutku, tu chvilka v oblíbeném křesílku, na pohovce, na barové židli u kuchyňského ostrůvku nebo (když počasí dovolilo) na čerstvém vzduchu na balkoně. Moderní “postcovidové” kanceláře firem, kterým na štěstí zaměstnanců opravdu záleží, se na to snaží reagovat a poskytnout různorodá pracovní zákoutí nejen v uzavřeném prostoru kanceláře. Vzrůstá popularita venkovního firemního posezení i rozšíření relax zón o stylové sedací vaky, křesla či pohovky. Za nás se v takových kancelářích bude pracovat jedna radost!

Zahradní nábytek v centru dění

Kancelářemi to ovšem nekončí – postpandemická revoluce zachvátila i zahradní nábytek. Ve chvílích, kdy zajít si s kamarádkou na víno nebo oslavit narozeniny v oblíbeném podniku znělo jako hodně divoké sci-fi, obrátili jsme svou pozornost k našim balkonům, terasám a vlastně k jakémukoliv kousku zeleně s potenciálem venkovního sezení. Levné plastové židle s životností jedna sezóna ve stínu, případně čistě funkční kovový nábytek bez jakéhokoliv náznaku stylu přestaly být jediným řešením a vypadly i ze škály přijatelných alternativ. Chtěli jsme jednoduše víc. A tak jsme se začali poohlížet po pohodlných a šmrncovních venkovních křeslech, moderních zahradních pohovkách a také kvalitních a krásných židlích, v nichž bychom pohodlně a na úrovni mohli usadit své otestované rodinné příslušníky a přátele a trochu tak opět oživili svůj sociální život.

zahrada_milano_designovy_nabytek

A přesně na masivní vlnu zájmu o jiný typ venkovního nábytku reagovaly i designové kolekce představené v rámci milánského veletrhu. Co uvidíme na dvorcích, v zahradách a na balkonech příští rok? Velkorysý komfort a velkou dávku stylu! Trendy fandí proplétaným sedákům ve všech barvách a provedeních, milují velké zahradní pohovky s měkkými polštáři. Také zahradní židle mají svým designem mnohem blíž spíše k pohodlným křeslům. I přes to všechno ale převládá jednoduchost, sázka na kvalitní a odolné materiály. Nuda? Díky svěžím barevným odstínům – a třeba i těm pastelovým – rozhodně ne! Co říkáte třeba světlému odstínu šalvějově zelené na novinkách od FERMOB?   

Všechny tváře designu

Možná jste z našeho vyprávění nabyli dojmu, že designový veletrh je poměrně sofistikovaná a seriózní záležitost. Jako ano, ale zase ne tak úplně. Design má tisíc tváří a některé z nich jsou pěkně divoké, extravagantní a umí být i hodně bláznivé. Na veletrhu jako je Salone Del Mobile je samozřejmě prostor pro všechny současné podoby a formy designu. Na nějaký ten lehčí i těžší designový bizár jsme při svých toulkách mezi expozicemi samozřejmě narazili i my. Některé jsme pro vás zdokumentovali. Co říkáte třeba na nápad nechat osvětlení interiéru v rukou obří růžové gorily nebo k zavěšení lustru využít žirafu? Samozřejmě platí sto lidí, sto chutí a proti gustu… :)

bizar_milano_designovy_nabytek
Každý jsme originál a takový by měl být i náš domov. Nás v Designovém nábytku baví design a interiéry ve všech podobách. Milujeme hřejivé a laskavé útulno, čistou modernu, minimalismus a oproti mnoha jiným se nebojíme vsadit ani na více extravagantní a odvážnější designovky a značky. Zakládáme si na tom, aby si u nás vybrala každá osobnost. A tak i na veletrhu Salone Del Mobile jsme navázali nové spolupráce, které nám v této naší misi pomohou. Věříme, že z nich budete unešení stejně jako my.