Překvapivá, nečekaná červená – znáte “Unexpected red theory”?

Pokud patříte mezi čistokrevné designové nadšence, jistě vám neuniklo, že nevyčerpatelným zdrojem zajímavých nápadů, nejčerstvějších trendů a inspirace jsou dnes sociální sítě. Před časem na jedné z nich, konkrétně na TikTok, zčeřilo designové vody video brooklynské designérky Taylor Migliazzo Simon s názvem Unexpected red theory. Na několika příkladech zde ukázala, jak snadno lze dodat interiéru s pomocí červené nečekanost, dramatičnost a opravdu velkou dávku stylovosti. Jaké jsou principy tzv. Unexpected red theory a proč bychom se už konečně měli přestat červené barvy bát? 

Unexpected red theory článek


Červená jsou emoce

Životní energie, vášeň, láska, krev, oheň, hněv, válka, nebezpečí. Červená má mnoho významů a vztah k téhle barvě asi bude pro nejednoho z nás celoživotně nejlépe popisovat slovíčko “komplikovaný”. Červená v nás umí vybudit opravdu intenzivní emoce kdekoliv se objeví – v módě, na semaforu i v interiéru. Je srdcovkou hlavně těch sebevědomějších, kteří se před pozorností okolí neschovávají. Budeme-li se ale držet pouze interiérového designu, obecně se traduje, že v menších dávkách a při volbě správných materiálů umí červená prostor rozehřát a zútulnit. V případě zářivějších odstínů mu naopak dodá svěží modernitu a odvážný šik náboj. 

6


Na druhou stranu ovšem platí červená i za velkého designového strašáka. Proč? Stačí špatná barevná konstelace, sázka na nesprávný odstín v neúměrném množství a stylová, hřejivě útulná atmosféra vašeho domova je ta tam.
Červená si prostě říká o respekt a citlivý přístup. Nebo že by to zas tak horké nebylo?

1

Buďte smělí a bourejte designová tabu

Designérka Taylor Simon ve zhruba minutovém videu názorně dokazuje, že strach z červené není možná až tak opodstatněný a pokud chcete vyhnat z interiéru nudu a monotónnost, mezi barvami nenajdete lepšího spojence, než je právě červená. Takže jak na věc? Nebojte se být smělí v experimentech a jít i víc na hranu. Design má sice svá pravidla, ale stejně jako u módy, tak i u interiérového designu platí, že to má být hlavně zábava, hra a kreativní záležitost. Podle Taylor Simon k úspěšnému výsledku potřebujete jen jedinou a vlastně poměrně jednoduchou ingredienci – nečekanost.

5

Červená židle v minimalistickém, skandinávsky laděném interiéru plném světlého dřeva, nebo velká červená váza v eklektickém, bohémsky zařízeném obývacím pokoji plném barev. To jsou rychlé a snadné způsoby, jak otestovat Unexpected red theory v praxi. Cítíte-li se na odvážnější experiment, testujte kombinace barev i netradiční barevné kontexty. Červená vedle vzorů a odstínů, kde platila za velké tabu? Červená na detailech, kde byste jí vůbec nečekali? Hurá do toho! Vsadíme se s vámi, že výsledkem těchto “zakázaných” experimentů budete nadšení!

2


Ke komu pro inspiraci?

Ještě než se vrhnete hledat tu pravou červenou designovku, s níž otestujete Unexpected Red Theory u vás doma, chtěli bychom vás s někým seznámit. Značky Hübsch a noo.ma jsou nevyčerpatelnou studnicí inspirace, jak v současných interiérech pracovat nejen s červenou barvou. V jejich portfoliu produktů najdete krásné produkty a také velmi inspirativní fotografie nádherných interiérů. Na své si u těchto značek přijdou jak vyznavači čistého minimalismu, oblíbeného scandi, tak i ti, kteří se vzhlédli v aktuálně velmi trendy eklektickém stylu typickém pro umělecky založené duše. Máte chuť objevovat na vlastní pěst? Stovky červených designovek všech stylů a odstínů čekají! :)

jdu_vybirat

3

8

4

7